Wat is Fantom en hoe werkt het?

Sommige digitale munteenheden bestaan in de eerste plaats als investeringen. Andere dienen als nutstokens voor digitale economieën en weer andere hebben tot doel euro's en pond sterling te vergroten of te vervangen. Bij Fantom daarentegen draait alles om de dApps. Hoe werkt Fantom en wat maakt het zo uniek? Je leest het in dit artikel.  


Wat is Fantom (FTM)? 


Fantom is een ecosysteem van technologieën en gereedschappen die de samenvoeging van smart contracts tot toepassingen ondersteunen. Het Fantom platform is geoptimaliseerd om smart contracts snel en goedkoop uit te voeren, zodat dApps hun volledige potentieel kunnen bereiken. 


Fantom heeft een ERC-20 token, maar dat kan niet direct op de Opera blockchain gebruikt worden. ERC-20 tokens die in je Fantom wallet aankomen worden automatisch omgezet in Opera FTM. De ERC-20 tokens van Fantom worden gebruikt op het Ethereum netwerk. Fantom ondersteunt ook BEP-2 tokens die op de Binance blockchain draaien. 


De geschiedenis van Fantom?


Fantom werd in 2018 opgericht door Ahn Byung Ik, een Zuid-Koreaanse computerwetenschapper. Voor hij Fantom oprichtte, was Ahn voorzitter van de Korea Foodtech Association en creëerde hij een succesvol Yelp-achtig platform, SikSin.


Ahn verliet Fantom in 2019. Sinds februari 2019 wordt Fantom geleid door de Fantom Foundation, een geregistreerde corporatie op de Kaaimaneilanden. De Fantom Foundation bestaat uit een team van 28 ingenieurs, wetenschappers, onderzoekers, ontwerpers, en ondernemers. 


Fantom's FTM Initial Coin Offering (ICO) werd gehouden in juni 2018. Fantom verkocht 40% van de totale voorraad van 3,175 miljard tokens en haalde daarmee $369,65 miljoen op.


De huidige FTM koers is €2,17 en FTM staat momenteel op great site plaats 30e plaats met een totale marktkapitalisatie van €5.517.507.230. Het heeft een circulerende voorraad van 2.541.152.731 FTM en een maximale voorraad van 3.175.000.000 FTM coins.


Hoe werkt Fantom (FTM)? 


Je kunt Fantom zien als een full-service grootboek voor dApps. Een dApp heeft een gebruikersinterface, een soort database, en aangepaste code om berekeningen en andere functies uit te voeren. 


Elke dApp heeft baat bij een betrouwbaar, gedistribueerd, gedecentraliseerd grootboek om transacties te valideren en vast te leggen. 


Fantom biedt dat grootboek, niet met een eenvoudige blockchain en een API, maar met een volledig scala aan hulpprogramma's en tools die een gebruiksvriendelijke interface bieden waarmee ontwikkelaars dApps kunnen implementeren.


De Fantom Opera blockchain dient als de basis. Het is een open-source directed acyclic graph network dat compatibel is met de Ethereum Virtual Machine, zodat het bestaande smart contracts kan draaien en nieuwe contracten kan maken die interacteren met contracten op Ethereum.


Fantom transacties worden gevalideerd door Lachesis, een Proof of Stake systeem dat een aangepast asynchroon byzantijns fouttolerant (ABFT) consensusmechanisme gebruikt. 


ABFT validaties zijn sneller en minder duur dan die waarbij consensus tot stand komt via Proof of Work of conventionele Proof of Stake systemen. ABFT systemen ronden transacties af in seconden in plaats van minuten.


Elke op Fantom gebaseerde dApp draait op zijn eigen blockchain netwerk. Deze blockchains kunnen aangepaste tokens, economieën, en bestuursregels hebben. 


Ze profiteren allemaal van het Lachesis consensus mechanisme en ze kunnen interacteren met dApps die op verschillende Fantom blockchain netwerken draaien. Dit is waarom Fantom zijn platform soms beschrijft als een netwerk van netwerken.


Het Fantom utility token, FTM, wordt gebruikt voor het belonen van validators, het uitvoeren van financiële transacties, het veiligstellen van bestuursrechten, en het betalen van netwerkvergoedingen. FTM is beschikbaar op grote cryptocurrency beurzen. 


Wat maakt Fantom uniek?


Fantom's eenzijdige focus op het ondersteunen van dApp ontwikkeling geeft het een onderscheidende plaats binnen de cryptocurrency wereld, vooral voor ontwikkelaars. 


Elk element van het Fantom platform is ontworpen met decentralisatie en interoperabiliteit in het achterhoofd.


Het FTM utility token heeft waarde, maar het is er eigenlijk om validators te belonen en transacties soepel te laten verlopen. 


Een ander uniek aspect van Fantom is zijn rijke ecosysteem van modulaire gereedschappen, die allemaal aan elkaar geklikt kunnen worden om informatie te delen en de ontwikkeling te versnellen. 


Fantom streeft ook naar openheid. Zo is de broncode van het platform beschikbaar via open-source licenties op Github. Iedereen kan bouwstenen maken die de code en API's van Fantom gebruiken.


Lees hier meer over de verschillende crypto koersverwachtingen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *